Offroad

Offroad

De Motor Club Ruurlo organiseert vele jaren een offroad rit op de laatste zondag van oktober.

Door de strengere regelgeving rondom het vanggewas hebben we helaas moeten besluiten om de Offroadrit voor 2019 af te lassen.

In 2020 staat de Offroadit op zondag 25 Oktober op de kalender. Noteer deze datum alvast in je agenda.

De offroad rit is een motorsportevenement zonder wedstrijdelement. Er wordt met offroad/enduromotoren en quads, over een uitgezette route gereden, die grotendeels bestaat uit onverharde wegen, bospaden en maislanden. De offroad motoren en quads dienen goedgekeurd zijn voor het rijden op de openbare weg en voorzien zijn legale noppenbanden. De rit kan worden gereden door iedereen met een geldig rijbewijs en in het bezit is van een offroad licentie of dagpas.

De route is geheel bepijld en is ongeveer 50 kilometer lang. Er zit geen wedstrijdelement aan vast en de route mag meerdere keren worden afgelegd.

Nadat je de motor hebt laten keuren en na de controle van de papieren, kun je naar de inschrijftafel om het inschrijfgeld te voldoen. Om 10.00 uur wordt de route opengesteld en kan men zo vaak rijden tot het sluiten van de route om 14.00 uur.

Deze rit is GEEN wedstrijd, maar een recreatieve route door een mooie omgeving.

Elf geboden

De KNMV en collega-sportbond MON werken in Noord-Brabant met regionale overheden samen aan een uniek project om offroadliefhebbers in staat te stellen om vaker offroadritten te kunnen rijden. Nederland telt duizenden offroadrijders, die echter maar van maart tot en met december kunnen rijden. Een kleine groep gaat daarom op eigen initiatief buiten het seizoen toch de natuur in, zorgt daarbij voor overlast en creëert zodoende een negatief imago voor de liefhebbers die zich wel aan de regels houden.

Aan offroadrijders wordt daarom gevraagd om zelf een steentje bij te dragen door zich aan de elf geboden te houden:

 1. Offroadrijden doe je op legale onverharde wegen die zich daartoe lenen.
 2. Rijd niet buiten deze paden.
 3. Beschouw je hobby niet als een wedstrijd.
 4. Wees hoffelijk voor omwonenden en andere weggebruikers; rijd rustig op de verharde weg.
 5. Respecteer natuurreservaten, privé-eigendommen en gedenkplaatsen.
 6. Houd rekening met de staat van de wegen en hun bermen.
 7. Rijd met een wettelijk goedgekeurde motor.
 8. Pas altijd je rijstijl aan naar de omstandigheden.
 9. Respecteer wetten en verordeningen.
 10. Zorg ervoor dat je correct verzekerd bent.
 11. Rijd in kleine groepen.

Wil je ook offroadrijden?

Als je een jaar lang offroad wil rijden, is een KNMV Offroad Startlicentie een goede investering. Hiermee kun je deelnemen aan alle offroadritten die op de KNMV kalender staan vermeld. Maar het is ook een basis sportlicentie waarmee je op alle KNMV-motocrosscircuits in Nederland trainen of aan een club- en/of districtswedstrijd kunt deelnemen. En om te ervaren wat het ONK Enduro inhoudt kun je met de KNMV Offroad Startlicentie zelf drie keer meedoen in de dagstartklasse.

Wil je incidenteel deelnemen aan een offroadrit, dan is het mogelijk om deel te nemen met een KNMV dagpas en kun je hier aanvragen.

Hier vind je een duidelijk overzicht van de voordelen van de Offroad Startlicentie ten opzichte van een dagpas.

Meer informatie KNMV offroadrijden

Op de KNMV Offroad en Endurokalender kun je zien waar je in Nederland met je offroadmotor terechtkunt. Meer informatie staat in het KNMV Offroad Reglement. Op sommige routes kun je ook met quadvoertuigen rijden. Neem voor alle zekerheid vooraf contact op met de organisator of dit is toegestaan.